audio

Van de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland is zo’n 38% nieuwkomer. Tussen die nieuwkomers zitten professionele singer-songwriters. TAAL OP STRAAT wil hen met een compositieopdracht en de uitvoering van hun nummer de gelegenheid geven hun talent te presenteren. In plaats van dat deze muzikanten geconfronteerd worden met wat ze (nog) niet kunnen, namelijk vloeiend Nederlands spreken, kunnen ze zo hun talent, vakmanschap en ervaring tonen. Daar hebben ook anderen voordeel van: het is een verrijking van het Groninger en daarmee van het landelijk muziekaanbod.

Daarnaast wil TAAL OP STRAAT Groningers uitnodigen om door de ogen van laaggeletterden naar hun wijk, dorp of stad stad te kijken, om zo inzicht te krijgen in hun belevingswereld. Met deze nummers, die we samen met audioportretten in een podcastserie presenteren, kunnen luisteraars
binnen en buiten Groningen van dit project profiteren.

audioportretten

Aletta Becker interviewt de deelnemers -de nieuwkomers zo nodig met de hulp van een tolk- over hun gedachten en associaties bij hun foto’s. Waarom hebben ze hun foto genomen? Bestaat zo’n tekstbord ook in hun land van herkomst? Zo niet, wat zegt dat bord volgens hen over Groningen en over Nederland? Welk bord zouden ze zelf in de openbare ruimte in Groningen willen plaatsen? Waar dan, en waarom dan daar? Hebben ze een tip voor of vraag aan andere mensen die in Groningen wonen?
Uit deze gesprekken stelt Aletta audioportretten samen, die ze met de hulp van een tolk voorziet van een Nederlandse vertaling. De audioportretten zijn via deze website te beluisteren. 

nummers

Vanaf het moment dat er 100 foto’s op de site staan, krijgen 5 professionele singer-songwriters de opdracht om een nummer te schrijven/componeren, geïnspireerd op de door de deelnemers geschreven teksten.
In eerste instantie scouten we nieuw-en-nog-onbekend talent in de groep deelnemers aan Taal Op Straat. Als dat talent in deze groep in onvoldoende mate aanwezig is, wordt met de hulp van bevriende muzikanten in het netwerk van Square Web, contacten met Eurosonic Noorderslag/Hit the North, Simplon, het Grand Theatre en stadsdichter Myron Hamming gezocht naar singer-songwriters met een migratie-achtergrond die al langer in Groningen wonen. 
De compositieopdrachten steunen de singer-songwriters financieel, vergroten hun netwerk en versterken hun relatie met het Groninger en daarmee het Nederlands publiek.
Indien gewenst begeleidt Rani Elias, trompettist en dirigent van het New Life Choir, de singer-songwriters met zijn koor bij de opnamen.

podcastserie

De nummers en de audioportretten van de deelnemers vormen de basis van een podcastserie. Dit materiaal wordt aangevuld met interviews met de singer-songwriters over het maakproces van hun nummer en ingeleid en toegelicht door Aletta Becker, die de podcast maakt. Net als bij de audioportretten werkt ze hierbij samen met sounddesigner Huibert Boon, die de afleveringen van een sprankelend en effectief geluidsdecor voorziet. De podcasts zijn te beluisteren via www.taalopstraat.nl, Spotify en alle bekende podcastkanalen.

Reacties zijn gesloten.