workshops

In het kader van TAAL OP STRAAT organiseren 23 in oktober/november/december 2021 in Groninger Forum bibliotheken, Taalhuizen en Taalcafé’s in de stad en de provincie een serie van vier workshops. Onder leiding van ervaren schrijfdocenten onderzoeken de deelnemers hoe je je gedachten en associaties bij je foto’s kunt opschrijven.
De workshops duren steeds twee uur. In totaal is er plaats voor 80-100 laaggeletterden, bij voorkeur een mix van nieuwkomers en autochtonen.


Tijdens de Week van Lezen en Schrijven, 6-12 september 2021, nodigen we iedereen die betrokken is bij de Taalcafé’s van Humanitas en bij de Taalhuizen in de Forumbibliotheken uit voor informatiebijeenkomsten. Ook via de netwerken van bevriende nieuwkomers en NT2-docenten stellen we mogelijk belangstellenden op de hoogte. 

Op deze eerste bijeenkomsten bespreken we met de potentiële workshopdeelnemers wat ze kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht. We nodigen hen uit om te beginnen met het maken van foto’s van de teksten die ze in hun wijk tegenkomen.

In de workshops bespreken we de gemaakte foto’s aan de hand van vragen als ‘Waarom heb je die foto genomen?’ en ‘Wat zegt die tekst je?’ Voor de nieuwkomers aangevuld met ‘Bestaat zo’n tekstbord ook in je land van herkomst? Zo niet, wat zegt dat bord volgens jou over Groningen – en over Nederland?’
De antwoorden op deze vragen, gedachten bij en associaties met hun foto’s, zijn de basis van de korte teksten die de deelnemers schrijven.

In de laatste van de 4 workshops maken de deelnemers met foto’s en teksten een wijkkrant, die ook op deze site beschikbaar zal zijn.

Na dit eindresultaat evalueren we met de individuele deelnemers het project: wat beviel wel en niet en waarom, wat had beter of anders gekund en waar moeten we op letten bij volgende edities.

Reacties zijn gesloten.